OFTALMOLOŠKI PREGLED VIDA

Procjenjuje se da na svakih 10 osoba, 4 do 6 osoba slabije vidi, osim slabijeg vida, koji se uspješno rješava naočalama, sve veći broj osoba je i onih koji pri pregledu kod liječnika otkriju i druge probleme oka. Uzmemo li u obzir da 90% informacija koje primamo iz vanjskog svijeta dobivamo kroz naše oči i da o tome ovisi kvaliteta života, nerazumno bi bilo ne pobrinuti se za vid!

Ukoliko se prepoznajete u jednom od navedenih situacija, znači da biste trebali provjeriti svoj vid :

•Imate problema s gledanjem predmeta u daljini, zbog čega „žmirite“ pokušavajući dobiti oštru sliku predmeta,
•Niste u mogućnosti jasno gledati udaljene predmete kao što je TV, kino ekran, ploča u učionici ili objekti ispred automobila pri vožnji,
•Bolje vidite udaljene predmete nego one bliže. Ovaj problem često je praćen osjećajem napetog, umornog oka,
•S godinama primjećujete da vam "ruke postaju sve kraće" i da tekst koji čitate sve više udaljujete od očiju kako biste jasnije vidjeli,
•Ne možete jasno raspoznavati određene oblike i detalje ili jasno vidjeti kontrast između horizontalnih, vertikalnih i zaobljenih linija,
•Imate česte glavobolje i umorne oči,
•Postojeće naočale vam više ne odgovaraju.
Termin za oftalmološki pregled u POLIKLINICI NOVAK možete rezervirati na 01 2009 004 ili info@poliklinika-novak.hr

Oftalmološki pregled vida

Prije oftalmološkog pregleda vida nosioci kontaktnih leća trebaju skinuti kontaktne leće par dana prije pregleda, jer će se pregled za naočale moći napraviti puno preciznije. Na oftalmološki pregled vida potrebno je donijeti sa sobom stare oftalmološke nalaze (povijest bolesti) te stare naočale.

OBJEKTIVNI PREGLED VIDA (DIOPTRIJE) NA AUTO KERATOREFRAKTOMETRU - ODREĐIVANJE DIOPTRIJE

Tonoref 3 je najnoviji NIDEKOV multifunkcijski 4 u 1 instrument. Trenutno jedan od najboljih i najpreciznijih instrumenata na svijetu koji se koristi pri objektivnom određivanju dioptrije. Tijekom oftalmološkog pregleda AUTO REFRAKTOMETAR I AUTO KERATOMETAR nam pružaju objektivno mjerenje refraktivne pogreške oka i objektivnu dioptriju za naočale i kontaktne leće.

TONOMETRIJA I PAHIMETRIJA - MJERENJE OČNOG TLAKA I MJERENJE DEBLJINE ROŽNICE

Tonoref 3 u sebi također ima BESKONTAKTNI TONOMETAR i BESKONTAKTNI PAHIMETAR koji nam omogućuju vrlo precizno mjerenje očnog tlaka i mjerenje debljine rožnice. Pomoću Tonorefa 3 također možemo izvršiti objektivno MJERENJE AKOMODACIJE pacijentovog oka kao i MJERENJE PROZIRNOSTI ILI ZAMUĆENOSTI OČNE LEĆE te vidjeti ima li pacijent sivu mrenu ili kataraktu.
BESKONTAKTNA TONOMETRIJA - MJERENJE OČNOG TLAKA (IOP)
Tonometrija ili mjerenje očnog tlaka je postupak određivanja vrijednosti očnog tlaka. Beskontaktnom tonometrijom očni tlak se mjeri bez diranja i bez potrebe za lokalnom anestezijom.
BESKONTAKTNA PAHIMETRIJA - MJERENJE DEBLJINE ROŽNICE (CCT)
Pahimetar je neophodan instrument za ispravno i što preciznije mjerenje očnog tlaka. Pahimetrom mjerimo debljinu rožnice (CCT) što je vrlo važno jer debljina rožnice utječe na vrijednost izmjerenog očnog tlaka.

ODREĐIVANJE VIDNE OŠTRINE - SUBJEKTIVNI PREGLED DIOPTRIJE ZA DALJINU I BLIZINU

Određivanje vidne oštrine jedan je od najvažnijih pokazatelja zdravlja očiju. Oštrina vida je sposobnost oka da razabire fine detalje i označava kvantitavno mjerenje sposobnosti oka da uoči sliku u fokusu na određenoj udaljenosti. Svaki oftalmološki pregled počinje sa ispitivanjem vidne oštrine na Snellenovim tablicama ili pomoću znakova za provjeru vida u različitim veličinama i u određenom redoslijedu na bijeloj pozadini na LCD monitoru.
ODREĐIVANJE VIDNE OŠTRINE POMOĆU INTELLIGENT REFRACTORA RT-5100
Najnoviji digitalni foropter RT-5100 koristimo u jednom od najvažnijih dijelova oftalmološkog pregleda, pri određivanju najoptimalnije vidne oštrine tj. dioptrije za naočale. Digitalni foropter nam daje pregršt testova i opcija pomoću kojih se može odrediti iznimno precizna vidna oštrina za daljinu i blizinu tako da svaki pacijent može uživati u kvalitetnom i oštrom vidu na svim udaljenostima.

PREGLED BIOMIKROSKOPOM - PREGLED PREDNJEG SEGMENTA OKA

Pregled prednjeg segmenta oka na biomikroskopu sastavni je dio svakoga oftalmološkog pregleda vida. Oftalmološki biomikroskop je uređaj kojim se obasjava oko jakim svjetlom i promatra pod povećanjem. Pomoću biomikroskopa vrši se pregled prednjeg segmenta oka, te pratimo i analiziramo upale i zamućenja rožnice, upale u prednjoj očnoj sobici, reljefnost i struktura šarenice , zamućenje i prozirnost prirodne leće ( provjera postojanja sive mrene ili katarakte) i još brojne druge detalje.
PREGLED PREDNJEG SEGMENTA OKA - BIOMIKROSKOP HUVITZ HS-7000 LED
Biomikroskop ili procjepna svjetiljka projicira malu zraku svjetlosti kojoj se može mijenjati visina, širina, upadni kut, orijentacija i boja. Pregled na procjepnoj lampi jednostavan je i može se izvesti brzo. Može se proučavati struktura tkiva kao i eventualna zamućenja i druge patološke promjene. Upotrebljava se za dijagnostiku različitih bolesti oka. Najčešće se koristi za pregled prednjeg segmenta oka. (rožnice, bjeloočnice, šarenice i prednje sobice).

PREGLED STRAŽNJEG SEGMENTA OKA - PREGLED FUNDUSA (OČNE POZADINE)

Pregled stražnjeg segmenta oka direktnim oftalmoskopom ili oftalmoskopija uključuje vizualni pregled unutrašnjih očnih struktura pod povećanjem, te također procjenu kvalitete crvenog odraza oka. Oftalmoskopija omogućuje direktno gledanje mrežnice i drugih tkiva na očnoj pozadini. Pregledom fundusa ili očne pozadine analizira se izgled očnog živca, staklovine, stanje cirkulacije oka tj. stanje krvnih žila, te područje žute pjege i periferija mrežnice. Prikaz optičkog diska i krvnih žila mrežnice je glavni cilj tijekom oftalmoskopskog pregleda. Nepravilnosti u prikazivanju ovih unutrašnjih struktura mogu ukazivati na bolest oka. Crveni odraz se može vidjeti na pacijentovoj zjenici tijekom direktne oftalmoskopije. Ovaj dio pregleda se radi sa udaljenosti od oko 50 cm i obično je simetričan između dva oka. Mutnina može ukazivati na kataraktu.
PREGLED STRAŽNJEG SEGMENTA OKA - HEINE BETA 200 - OFTALMOSKOP
Oftalmoskop ili fundoskop je medicinski instrument koji služi za pregled oka. Njegovo korištenje je važno u procjeni zdravlja mrežnice i staklastog tijela. Pregled fundusa je pregled očne pozadine direktnim  oftalmoskopom bez ili sa širenjem zjenica. Pregled fundusa trebate kada postoji sumnja na promjene u krvnim žilama uslijed dugotrajne arterijske hipertenzije, dijabetesa ili nekih drugih kroničnih bolesti koje ostavljaju posljedice na oku

 

VISIOFFICE 2 - INDIVIDUALNI DINAMIČKI 3D MJERNI SISTEM ZA OČI

Visioffice 2 je najnoviji i najmoderniji dinamički 3D mjerni instrument koji nam pruža jednostavan i brz proces za dobivanje kompletnih individualnih i personaliziranih podataka potrebnih za kvalitetnu izradu naočala, točno i dosljedno. Visioffice 2 obuhvaća kompletan raspon uzimanja individualnih mjera svih naših klijenata za potrebe izrade kvalitetnih naočala. Svi dobiveni mjerni podaci koriste se pri izradi od najjednostavijih jednojakosnih naočala preko individualnih naočala i sve do najsofisticiranijeg progresivnog individualnog dizajana (Varilux S 4D). Zahvaljujući novom HD sistemu, slika se dobiva u visokoj rezoluciji i na širokom HD ekranu na dodir. Kao rezultat, dobivamo jasnu, oštru sliku čak i u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima.
vrh stranice