DJECA I NAOČALE

Za puni razvoj vida kod djeteta iznimno je važno rano otkrivanje slabovidnosti te pravilno propisivanje i svakodnevno nošenje dioptrijskih naočala. Činjenica da smo danas okruženi različitim štetnim svjetlosnim zračenjima, bitno je kod odabira posvetiti posebnu brigu oko odabira kvalitetnih dioptrijskih naočalnih leća, kao preventiva kako bismo izbjegli neželjene učinke koji se kod djece mogu manifestirati u kasnijoj životnoj dobi. Dječji oftalmološki pregled jedan je od najvažnijih pregleda koji se treba obaviti do 3. ali najkasnije do 4. godine života. Intenzivan razvoj vida traje do 7. godine života i dijete nikada nije premalo za oftalmološki pregled. Bitno je reagirati dok se vid razvija, kako bi se omogućio normalan razvoj dječjeg oka i vida.
Zdravlje djece i pogotovo dječjeg vida najvažnija je stvar svakog roditelja, ali brinemo li dovoljno o tome, uzimamo li u obzir sve aspekte? Istraživanja temeljena na iskustvima dječjih oftalmologa, možemo vam dati neke savjete za prevenciju i očuvanje dječjeg vida.
•Ukoliko postoji visok stupanj miopije ili hiperopije u obitelji, dijabetes ili nasljedne očne bolesti, pregled kod oftalmologa se obavezno preporučuje.
•Prvi pregled kod oftalmologa preporuča se najkasnije do 4. godine života.
Izuzetno je bitno da su roditelji svjesni kako su prve godine presudne u razvoju djetetovog vida. Pravovremenom reakcijom roditelja te ranom dijagnostikom dioptrije kod djece, može se izbjeći nošenje naočala u starijoj dobi. Možda je za nas odrasle, normalno nositi naočale, kako bismo normalno funkcionirali u svakodnevnim aktivnostima, ali kod djece je situacija ipak ponešto drugačija. Stoga je bitno da roditelj u početnim koracima ne pogriješi s pristupom te odabirom djetetovih naočala. Ako forsiramo djecu da nose naočale koje ne žele (okvir koji ne žele ili predebele ili teške leće) ili ne vide dovoljno dobro s njima (leće bez anti-refleksa), djeci će nošenje naočala predstavljati traumu umjesto da riješe njihov problem s vidom. Kako bi se vaše dijete sigurno, veselo i neometano igralo, preporučujemo nošenje sigurnih Airwear leća.
 

PROIZVODI ZA DJECU

Najbolja preporuka za djecu čija očna leća propušta šest puta više štetnih zraka nego leća odrasle osobe. Junior Crizal Prevencia UVJunior Crizal Kids UV pružaju najveći stupanj UV zaštite za djecu, za prozirne leće s faktorom E-SPF 35. Zahvaljujući Airwear materijalu ove leće su zapravo neslomljive. Također, Junior Crizal Prevencia UVJunior Crizal Kids UV pružaju otpornost na ogrebotine i bliještanje, leće su jednostavne za čišćenje te pružaju maksimalnu udobnost vida, što je osobito važno u školi.

Pratite simptome i obratite se liječniku !

Problemi s vidom uglavnom nisu očiti i najbolji način da se rano otkriju jest pregled vida. Ponekad ipak postoje pokazatelji problema s očima poput infekcije, kongenitalne mrene i dr. Upozoravajući znakovi mogu uključivati: trljanje očiju, suzenje, oticanje, crvenilo, gnoj, krastice, osjetljivost na svjetlo, ispupčene i nemirne oči, obješene kapke, bijeli, žuti ili sivo-bijeli materijal u zjenicama. Ako dijete ima bilo koji od ovih simptoma, ako se njegove oči mijenjaju na bilo koji način ili se brinete za njegov vid, nemojte čekati djetetovu treću ili četvrtu godinu kako biste napravili pregled vida. Odvedite ga na pregled što ranije.
Preko 90% informacija za vrijeme školovanja djeca zaprimaju putem vizualnog karaktera. Ako dijete ima ne korigirani vid, to može loše utjecati na njen ili njegov razvoj i školovanje. Naveli smo neke znakove upozorenja na koje morate obratiti pažnju.
•Često približavanje televizoru ili držanje knjiga preblizu očiju
•Osjetljivost na svjetlo i/ili pretjerano suzenje očiju
•Zatvaranje jednog oka prilikom gledanja televizora ili čitanja
•Ne žele koristiti računalo jer ih "bole oči"
•Često trljanje očiju
•Ne može pratiti tekst koji čita i često se služi prstom prilikom čitanja

PROBLEMI S VIDOM

AMBLIOPIJA

Slabovidno ili "lijeno oko" događa se kada jedno oko slabo vidi, pa se dijete oslanja na vid drugog oka. Uzrok može biti zamućivanje vida, a rezultirati može strabizmom, kataraktom ili spuštenim kapcima. Ako se problem ne otkrije i ne liječi na vrijeme, mozak izabere ignorirati oko koje slabije vidi, a to može prouzročiti trajni gubitak vida, koji se ne može popraviti naočalama ili kontaktnim lećama. Stoga je potrebno djetetu dati odgovarajuću korekciju naočalama te provoditi zatvaranje (okluziju) zdravog oka kako bi se slabije oko prisililo da gleda te se time razvija.

POJAČANO SUZENJE

Javlja se kod šest posto novorođenčadi ako je sustav za normalno lučenje suza blokiran i sprečava prirodan tok suza u nos. Suze se nakupljaju i spuštaju niz obraze čak i kada dijete ne plače. Drugi su simptomi nakupljanje iscjetka u kutu oka te oticanje i crvenilo očnih kapaka. Potrebno je otići s djetetom na pregled kod pedijatra, koji će prepisati antibiotike ili pokazati roditeljima kako trebaju masirati suzne kanale i stavljati obloge da bi se oni otvorili. Srećom, 90 posto novorođenčadi preraste taj problem do prvog rođendana, a ako to nije slučaj, tada je rješenje operacija.

KATARAKTA

I djeca mogu patiti od katarakte ili zamućenja očne leće koja je inače bistra. Rano otkrivanje i liječenje ovog problema iznimno je važno, kako dijete ne bi propustilo početak razvoja vida. Većina katarakta može se kirurški odstraniti odmah nakon što se dijagnosticiraju.

GLAUKOM

Relativno rijetka pojava kod djece, a obilježava ga visok tlak unutar oka. Uzrok može biti pretjerano ili preslabo lučenje suza, a upozoravajući su znakovi povećanje oka, pojačano suzenje i preosjetljivost na svjetlo. Djeca s glaukomom uglavnom moraju na operaciju kako ne bi trajno izgubila vid.
vrh stranice